söndag 29 juli 2012

En inte glurpig dag

var det i Karlskrona. Då var det dags att fylla på kulturpoängsbanken genom stadsvandring och besök på Kalmar Slott

 Det var första gången vi hade besök av sådana här mörka saker. Och som vi delade hamn med Stockholm. Och andra klassiska båtar som hade ett Östersjörace med fokus på miljöförstöring och miljöförbättring.
 Jag hittade ett hus som väl konkurrerade med huset i Visby som "minsta hus"
 Vattentornet har aldrig fotograferats förut.....
 Den lilla flickan i dammen i Slottsparken är säkert också väl dokumenterad. Och söt.
 Jag älskar den här blåa färgen som accent i vackra trädgårdar
 Våra broöppnare var lite korta i rocken
 Innan vi kom till slottet och bron så beundrade vi Slottsparkens alla vackra träd - ett exemplar av varje exotisk sort, föredömligt uppmärkta med namn och årtal. Komma ihåg vad det här var för något?? Inte en chans
 Borggården på Kalmar slott var föredömligt uppriggad för alla barn som mer handgripligt vill uppleva historien, hellre än se den i glasmontrar. Här dubbas ett antal förväntansfulla riddare efter väl genomförda kämpastrider
 Narren gjorde hyss för alla, stora om små
 Tornér spelet var mycket uppskattat och denna lilla dam dödade draken med stor accuratess. Överhuvudtaget var jag imponerad av de ungdomar som sommarjobbade här och som med själ och hjärta lät barnen vinna i dueller med svärd och sköld, som dubbade barn med stort allvar och hjärta, den vackra drottningen som lät sig beundras, ja alla bjöd på sig själva på ett härligt sätt.
 Drottningkammaren bevisade att mina utsmyckningar av sondotterns konståkningsdressar nog var ganska amatörmässiga.
 Hittar ni Stockholm och städerna runt om?
 Den här makabra uppdukningen med svan och duva som uppläggningsfat såg jag på Nationalmuseet när jag gick i lågstadiet. Jag har fortfarande minnesbilder och mardrömmar om den
 Det var en utställning av en konstnär som klippte sina konstverk i papper och lade mellan glasskivor. Imponerande!
 Tänk om man klipper fel på sista girlangen00
 Det här trädet hittade vi utanför Slottsparken. Men det har så söta mamelucker och håller upp kjolarna så fint!
 Sedan blev de här kamraterna lite väl hotfulla
 Så vi tog skydd på hamnens restaurang för en mycket sen lunch/tidig middag. Herrarna har uppenbarligen svår beslutsångest. Eller så hittade de inte ölmenyn.

Glurp dag

Igår var verkligen en glurpdag, då det var omöjligt att komma igång på morgonen. Måste deltagit för livligt i OS invigningen......Och ändå vaknat alldeles för tidigt och halvsovit framför TV'n sedan gryningen

Solen sken och jag iddes inte bry mig, frukosten blev vid elva och sedan lyckades jag med en ynklig hushålls insats och en mer rekordelig insats vad gäller blomansning och blomvattning.

Lyckades slå näven i bordet på eftermiddagen och tog mig ner till badhuset och simmade 500 meter.

Svenska Dagbladet har en artikel idag om hur hjärnan tacklar semester. Fast 3 beskrivs som:

"I det limbiska systemet, mitt i hjärnan, bor känslorna. Och med semesterledigheten kommer dessvärre också negativa känslor. .....(följt av några exempel)
Amygdala är skärskilt vaksam för sådana obehag. Den aktiverar hypofysen som ger order till binjurebarken att tillverka och utsöndra stresshormonet kortisol. Nu känns det inte lika roligt längre"

Kanske det är därför jag går och ältar allt som brast i sjukvården under Ralf's sista veckor. Och vaknar vid fyra varje morgon.

Några som gilar glurpiga dagar är katterna - matte är hemma och hon sitter still!!!!! Det måste utnyttjas!!

lördag 28 juli 2012

Energikick

Efter dagens träningspass, kände matte att hon behövde en koffeinkick, så en kopp espresso på balkongen avnjöts.

Till Magou's stora förnöjelse - han är lika galen i kaffe som han är i svarta Kalamataoliver. Han är inte heller någon större finsmakare, vilken sort som helst duger.


Matte är lite snål, så det krävs lång tunga för att komma åt de ynkliga resterna
Inte heller hade hon lagt fram någon servett, så rediger karl klarar rengöringen själv


Barbro tyckte de åt dåligt under sin semestervistelse i Västertorp. Jag tycker inte det verkar som att han gått ner i vikt.....
 Ett större balkongbord ligger på önskelistan

Lilla fröken är inte så intresserad av annan mat än den som det står "katt" på påsen på. Fast det är intressant att lyssna på grannarnas middagsdiskussion. Man vet ju aldrig....

Lite fotogalen har jag ju alltid varit, att man numera är ägare av en Iphone förbättrar ju inte situationen. Alla dessa bilder är tagna med denna lilla apparat, medan jag slöade på balkongen och lyssnade på Arne Dahl, i sagda Iphone. Och gjorde ett och annat inlägg på Wordfeud och Draw something. Undrar om man kan ringa med den också??

PS! Det är Barbro som lärt Magou dricka kaffe - inte jag!

Vad hände??

Bilden i rubriken är inte tagen av mig, utan av första matros Benke under första dagens segling till Gotska Sandön. Vi fick liiiite mer vind och och framförallt mer sjö än förväntat. Det var då jag ramlade på toaletten och slog loss hela toadörren...

Benke tog bilden med sin mobil och MMS:ade den till mig. Sedan har jag suttit här och svurit för att man inte kan föra över MMS till fotobiblioteket i Windows.

Uppenbarligen kan man det, för plötsligt bara satt den där............

Sedan gillar jag att jag lyckats balansera rubriktexten precis på horisonten. En horisont som vi inte alltid såg från vågdalarna. Och en och annan våg fick vi över oss i sittbrunn också, Men härligt kul var det!

Sakta flyter floden fram

- åtminstone min minnesflod. I en stunds panik idag, fick jag för mig att jag inte gjort något vettigt i veckan, framför allt inte fysisk aktivitet.

Sedan hittade jag anteckningarna om trädgårdsarbete på www.funbeat.se och konstaterade att min gavelrabatt är mycket trevligare nu.  Förutom redan beskrivet grävnings- rensnings- och bortkörningsarbete blev det drygt en timmes ännu hårdare arbete med att köra, bära och placera 64 stora prydnadsstenar - uppskattad vikt 98kg - och allt sammantaget får väl räknas som hyfsad träning.

Två snabba stavgångspromenader finns med. Och några timmar på soliga klippor balanserar det hela.

Att jag sedan satt igång och skrev om rabattarbetet en gång till, bevisar väl bara att hjärnan är i semestermode. Eller något allvarligare mode....

Hur många gånger ska vi behöva säga det!!??

I Västertorp behövde vi inte äta kokt fisk till frukost!!!!!!!!!!!!!!
 Hålleer fullständigt med föregående talare

Mina egna frukostar består varannan dag av kreativa fruktsmothies och varannan dag av naturell yoghurt med färsk frukt. Ägg och numera också en leverpastejsmörgås. Gottfrids leverpastej!! Det är den jag hittat med högst leverinnehåll.

fredag 27 juli 2012

Kvällsdiskussioner

Kvällar i sittbrunn på en segelbåt erbjuder många diskussionspunkter, men också en och annan rolig historia - eller film-

Kvalitén är urusel, men det ursäktas av showen!

http://www.youtube.com/watch?v=Bk4ZqskRBPw

onsdag 25 juli 2012

Snyft

Min rosenmarmelad är redan slut! Om någon har vägarna förbi Rosengården i Kristianopel, så får man gärna köpa ett par burkar till mig - helst de med vanilj!

tisdag 24 juli 2012

Kajsa Warg lunch

Sovit dåligt inatt, det var lite mailtrafik från jobbet igårkväll som satte igång stresstrafiken i huvudet igen. Gick upp fem men gick och lade mig igen vid halvåtta och sov två timmar. Till katternas stora förtjusning som direkt gjorde mig sällskap.

Efter en alldeles för stor fruktsmothie med apelsin, grape, melon, nektarin, mango och havtornsbär samt lite te, blev det några hårda timmar i en stor  rabatt, täckt av lika delar näva, maskrosor, kärringtand, smörblommor och grästuvor. Nu är den uppgrävd och rensad steg ett, och jag har hittat de överväxta rhododendronbuskarna, lotusen och lite marktäckare. Nu får den bevakas och rensas vartefter, innan den designas om. Sex fulla skottkärror med ogräs och näva blev det till skogen. Stenmur ska byggas runt rhododendron och ny jord fyllas på.

Efter det var man lite hungrig, men eftersom shoppingen är eftersatt pga vikande intresse blev det en Kajsa Warg lunch - yoghurt med granatäpple och kiwi var vad som fanns.  Den lätta lunchen uppvägdes av fika hos granne med hembakt bröd, medan vi gick igenom välkomst- och informationspaket för boende i vår bostadsrättsförening. Detta paket har jag sedermera stått och kopierat i fyrtiosjutton exemplar och häftat ihop. Nu ska det bara sorteras ihop i lämpliga paket och lämnas ut.

I otakt med tiden som jag varit hela dagen, så blev middagen inte lagad som jag tänkt (gräddkokta sommarprimörer med kokt röding) utan istället rökt makrill och en fransk potatissallad. Inte blev det någon storshopping av mat för resten av veckan heller.

Inte heller blev det några bilder från Byxelkrok. Proffsfotografen tog fantastiska bilder på solnedgången, men som sagt ligger de på Ia's laptop än så länge. Däremot fick jag en ny skyddsängel i Byxelkrok. Den jag har på mitt armband och som jag köpte till Ralf's begravning och höll hårt i före, under och efter ceremonien, gick sönder första dagen på seglingen (är det därför vi haft motvind hela vägen ner??) När jag berättade det, så gick Ia och köpte en ny skyddsängel i Byxelkrok.
Så rart, även om motvinden fortsatte att hålla i sig. Ska laga min gamla också, sedan har jag två! Det kan behövas.

Pga rådande motvind och en del besättningsmedlemmars negativa inställnig till att kryssa, gick vi för motor från Byxelkrok till Kalmar. Men vi tog över oss lika mycket sjö för det - men vi lutade mindre

 En milstolpe i mitt liv - att "segla" under Ölandsbron
 Vi fick plats under.................
 Tänka sig - en kopia av mannagrynskvarnen finns vid inloppet till Kalmar

måndag 23 juli 2012

Totalrenovering

Segling är nog inte nagelterapeuters favoritsport, det hördes tydligt på alla suckar idag. Det fick bli en total och dyrbar totalrenovering, dvs startkitet. I samklang med mitt nydesignade vardagsrumsfönster har jag nu illrosa naglar. Dessutom blev det en lång dag.

Ett långt samtal med Windows supporten efter att blivit attackerad av trojaner och spioner. Naturligtvis ingick en dyrbar licensuppgradering i servicen för att få det hela åtgärdat.

Frukost med yoghurt och färskt granatäpple och två ägg. Katterna fick riktig kattmat istället för kokt fisk, Barbro har mutat dem med blötmat utan att Magous mage verkar ha reagerat.

Åkte till Nacka Forum utan att ringa och beställa tid, tycker de verkar ha dropin tider jämt. Inte i dag. Nästan tre timmars väntetid. Shoppingrunda för ögat enbar, nåväl jag köpte en födelsedagspresent till Kaneda, samt lunch på ny lunchbar, Green Dazzle. Välj din skål med sallad, pasta eller nudlar, i mitt fall blev det romansallad med kikärtor, quinoa och bulgur och välj sedan dina tillbehör. Det blev en vegetarisk med fetaost, avocado, gojibär och svamp.

Men nya naglar kan det vara värt, för att få kryssa till Visby i frisk vind.

Man måste vara i seglarbranschen för att förstå prestigen att ligga längst in i Visby hamn, bland partygängen. Hur skeppar'n tråcklade in sin 39-fotare här är en gåta för oss andra, men med god grannars hjälp gick det bra.  Dömer man efter den eftertänksamma minen verkar han själv fundera på samma sak
 Själv funderar jag eftertänksamt på varför inte mina lavendelhäckar ser ut så här?
 Ett besök på Fornsalen är obligatoriskt även om svärdottern försöker gömma sig bakom en pelare. Vi var lite ur fas med tiden så vi försökte också äta lunch här. Betalade glatt 89:- för lunchbuffen för att finna att alla bunkar var tomma. När vi klagade fick vi svaret "men vi serverar bara till kl 14:00 och nu är klockan mer". Men betalt kunde man ta ändå och möttes av mycket negativa miner när vi ville ha pengarna tillbaka. Svärdotters enkla Skagenbaguette tog dessutom 45 minuter att leverera
 En promenad genom typisk Visbygränd ingår också.
 Sista gången jag seglade till Visby på egen köl, låg vi inblåsta i Visby i sex dagar. Ia påstår att vi då var i Botaniska Trädgården. Har inget minne av det, men är glad i dag att Ralf fick se något så fint!
Vissa bilder blev lite intetsägande, men sparas för kommande inspiration i egna rabatter
 Det här blev min favoritros och favoritbild även om den blev lite överexponerad. Kan säkert fixas till i Photoshop - om man orkar och ids
 En sådan här hortensia vill jag ha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 Jag har en Riddarsporre i en rabatt här ute - den går mer i lila än blått dock. Fel sorts jord!
 Det fanns inte bara en ros - det fanns (finns) tusentals
 Så ibland fick man välja ut en
 Vi hade en proffsfotograf med oss, men tyvärr sitter hennes bilder på svärdotterns laptop
 Sedan måste man fotografera ruiner - jag tror jag är ganska nära Hopi's, Sangi's och Hercules hem just nu
 Det finns större båtar än vår!
 Men jag var den enda som hittade en självlysande stockros....
Förste matrosen fick agera måttstock för Visby's minsta hus. Husägaren satt i trädgården och läste, så vi kunde inte smygfotografera alltför livligt
 Härinne var vi och njöt av generalrepetitionen av kvällens körframträdande samt beundrade de målade glasfönstren, som gjorts av en liten lokal glasfirma på Mosebacke Torg. Säkert till mången gotlännings stora förtret. I den här kyrkan har min yngsta syster dessutom sjungit stora körverk

Det var roligt att få komma till Visby igen, även om man trampar de sedvanliga turiststråken. Seglingen dit var också rolig, ialla fall tyckte en del av oss det. Bondkryss och höga vågor, om dock inte något hastighetsrekord. Tur att det fanns nötter, nektariner och bananer att mumsa på!

söndag 22 juli 2012

Tvättmaskinen jobbar på övertid

efter två veckors segling.

Morgonen bjöd på vindstilla och strålande solsken så enligt givna regler borde jag ha kört direkt ut till Björkvik och slängt mig raklång på en klippa.

Istället gick jag och köpte frukost, städade bland mina blommor på balkongen och läste tidningen från pärm till pärm. Blomvakten har gjort ett fantastiskt jobb och blomsterprakten är överväldigande. Därför krävdes det en hel del ansning av vissna blomkronor och intensiv dammsugning. Varvid katterna igen hotade med flytt till Västertorp.
Lite annat plock blev det också

Även trädgården utomhus har fått sig en överhalning men med 42 mm regn på fjorton dagar, så det var en tämligen enkel uppgift som tog en timme

Mina inomhusblommor var en vissen historia redan innan jag åkte, så efter en lätt melonlunch, blev det en vända till Plantagen. Även gubben i månen behövde en ny bukett och en ny broderikorg blev helt plötsligt en nödvändighet. 900 spänn fattigare, men vardagsrummets fönster går i rosa toner och minneslunden pryds av en rosenbukett i alla pastellfärger

Sedan blev det gymmet och 1,6 mil cykling.

Nu tänkte jag ta en paus på balkongen och lyssna ifatt några Sommarpratare. Men det jäklas så jag kan lyssna fyra minuter innan felmeddelandet "ljud inte tillgängligt" lyser mig i ansiktet. Så det får bli till att stirra ut i rymden en stund innan middagen tillagas. Den består av Roman- och ruccolasallad, romanticatomater, gurka, avocado, gravad lax, prydd med pinjenötter och hemmaodlad dill.

Solnedgång över Gotska Sandön. På natten vände vinden, så vi fick lämna på morgonen utan landstigning. Men det är det närmsta jag kommit ön - hitintills....