fredag 30 november 2012

Adventsstäda, luciapynta och julförbereda

Andra julpyntar - klart, slut!

Inte jag!

Först adventstädar jag och ordnar adventssdekorationer.
Det har jag börjat med ikväll.
Först kom jag inte in i förrådet, låset hade frusit.
Efter behandling med låsolja kom jag in - och fick inte den nyckeln.

Efter lite hjälp av tjusig granne i one-piece, fixade det sig.

Glödlampan i den ena adventstjärnan är trasig och jag har ingen reserv hemma.

Tomte Johansson den första är uppställd på balkongen, och fastknuten med rött sidenbank i ankarkätting - annars kan han inte stå upp.

Var på Plantagen ikväll och handlade. Himla bra om jag hade köpt blockljus till min adventsljusstake. Dessutom himla bra om jag plockat mossa förra helgen. Nu har det snöat oupphörligt i två dygn och mossan är dold av flera decimeter snö. Alternativa planer smids.

Ljusring och ljuskvistar uppsatta på balkongen, tillsammans med ett antal lyktor med levande ljus är det nu LJUST på balkongen.

Sedan kommer Luciafixet. Hänger till viss del ihop med att Ralf fyllde år den 13:de december och vi öppnade dörrarna för horder av släktingar och några vänner. Men Lucia pyntar gör jag fortfarande. Då får tomte Johansson den andra komma fram. Idag fick han bara lite snabbt lukta på friheten, innan han åkte tillbaka i lådan. Plus lite annat smått och gott som kommer hemmet tillgodo.

Sedan kommer stora hysterin - julpyntet. Då går det två snabba dagar ljust innan jul. Icke en tom fläck får finnas. Och tomte Johansson den tredje får hedersplats.

Plus cirka  trettio tomtar till......

Ja, jag gillar jul. Till och med nu, när jag måste skälla på Ralf när jag hänger upp julstjärnor. Det är inte mitt jobb att  hänga upp julstjärnor. Det ska göras av någon som muttrar hela tiden om julhysteri. Men som i hemlighet trivdes rätt bra...

onsdag 28 november 2012

Lite tankar om det där med gymmet

- varför måste gymmet ha så förfärligt dålig "musik"?? Jag får allergiska utslag av det där enerverande dataoljudet. Vill jag lyssna på en tjatig dator som står och hackar kan jag stanna kvar på jobbet. Jag kommer att ådra mig hörselskador eftersom jag bara har headset med hörsnäckor och därmed måste krana på högsta volym med riktig musik. När jag lagat bilen och sett vad det kostar, måste jag ge mig ut på jakt efter riktiga hörlurar som bättre döljer oljudet utan att volymen behöver vara på max.

- nu blir jag väl halshuggen om någon pensionär läser detta. Men jag var och tränade tidig morgon häromdagen och fascinerade mig över att varje morgonpigg pensionär hängde i gymmet kvart över sex på morgonen. Vi stressade knegare som ska till jobbet väntar vackert tills maskinen blev ledig............

- varför ska människor sitta kvar i maskinen och vila lång stund efter att de gjort sina femton repetitioner? Och då menar jag inte pensionärerna, för idag har jag tränat på kvällen bland yngre deltagare. Och jag menar inte de där 30 sekunderna när man hämtar andan mellan repetitionerna. Utan de som när de tränat färdigt i en maskin, gladeligen sitter kvar i ett par minuter, dricker vatten och filosoferar över livet. Eller mediterar. Eller nå't..


Nu blir man väl halshuggen - men det är bara funderingar!

måndag 26 november 2012

Skulle jobbat hemma idag

men är jag skulle logga in imorse, så var bredbandsmodemet kolsvart.

Försökte med lite olika omkopplingar innan jag ringde bredbandsleverantören (via nummerbyrån....) som föreslog att jag skulle - pröva med lite andra eluttag.

Eftersom jag tillbringat 15 minuter med detta redan, så var svaret att det "nog" är strömkabeln, vi skickar en ny. Den kommer om tre till fem dagar.

Nog?? Fem?? Om den kommer på fredag och det inte är strömkabeln - ja, då har jag inget bredband förrän om ytterligare en vecka.

Halleluja.

Och stackars Bezzie får då måste matte jobba på kontoret alla veckans dagar och lilla fröken får vara ensam alla dagar. Urrrrkk!

Men jobbdatorn får jobba lite extra, så jag har iallafall skickat foto på båten till kapellmakaren, så får vi se vad det blir av det


söndag 25 november 2012

Definitivt för gammal

för en kväll på sta'n med alla barn och barnbarn. Men roligt var det och det borgar för en stillsam söndag....

Men jag ska bli farmor för femte gången!!

måndag 19 november 2012

Negativ trend??

Bilen är trasig. Är säkert något elektroniskt så att det blir riktigt dyrt

Och så läcker vattenlåset under handfatet i badrummet. Är inte elektroniskt, bara något jag inte lagat förut. Undrar vilken granne jag ska attackera??

Och så har jag fått agera polis i Bostadsrättsföreningen - dessa fester och detta smygutnyttjande av gästparkeringen... Festerna hörs ju, men var så säker att det finns några som håller superkoll på parkeringen också. Q-park, here we come!

söndag 18 november 2012

Husmorshelg

Beslutade mig för att lägga alla projekt åt sidan och ägna mig åt annat,

Svenskan hade flera intressanta brödrecept i fredags, varav jag bakat två. Ett valnötsbröd som jäste i fyra timmar och sedan bakades i järngryta, och idag ett bröd fyllt med pesto.

Strukit - sisådär en hundra örngott, ett antal dukar och kökshandukar.

Hjälpt änkekollegan att köpa, frakta hem och skruva ihop tre satsbord. Avslutade med Australien bilder.....

Tittat på gamla avsnitt av MASH, så till den milda grad att jag glömde bort Downtown Abbey. Denna serie är värd ett eget kapitel

Den var väl omtalad när den startade här i Sverige och jag tittade på första avsnittet och tänkte att - tack, men nej tack.

Sedan har jag av misstag ramlat in då och då, och sedan har änkekollegan fyllt in lite och nu - nu är jag fast.

I eftermiddag åkte jag och postade ett födelsedagskort till min cancersjuka kollega, fortsatte till gymmet för en mycket eftersatt styrketräning och avslutade med att handla lite. Då upptäckte jag på en TV i spelhörnan att reprisen av Downtown Abbey gick för fullt. Jag hade alltså glömt båda tillfällena.

Tack gode någon för SVT play. Har alltså nu sett praktexempel på engels ridderlighet på datorn, druckit resten av gårdagens vin och provsmakat mina snurror med pesto. Tänka sig, det är en söndagseftermiddag och jag sitter ner......

Nu har jag bara några dukar och handdukar kvar att stryka, tvätten är undanplockad och allt är klart för städfirman imorgon. Alltid lika välkomna!!!!!

fredag 16 november 2012

Nöjd katt

Matte har jobbat hemma två dagar i rad och kissekatt är jättenöjd. Hon sover på skrivbordet med huvudändan på min egen laptop och rumpan på arbetslaptopen. Matte är inte riktigt lika nöjd med arrangemanget.

Pratade med en kollega i England idag, som har sitt hemmakontor som permanent kontor - och delar detta med sin fjortonåriga hund, som sover på egen pall. Och som snarkar, så mitt i alla dessa eviga telefonmöten, måste hon väcka honom, så att inte deltagarna tror att det är hon själv som somnat.

Jag har lite samma problem, men Bezzie snarkar inte riktigt lika hårt. Men nu ligger hon i sin igloo framför TV'n och gör vad hon kan för att överrösta Masterchef Australia.

Har nu sålt Ralf's fåtölj till spekulant (kunde dubblat priset, men är tacksam att den är ut av huset ((norskt språkbruk)) och nu får jag nog sluta sälja möbler, det börjar bli väldigt luftigt här hemmavid. Men - häromkvällen skrev jag lång lista över Ralfs alla böcker över krigshistoria och flygdito och annonserade ut på Blocket. Inga överväldigande svar hitintills men nu är listan klar, så kan jag väl annonsera ut den då och då.

Allt efter renoveringen är klart utom fakturan och att målaren fortfarande har mina extranycklar. Den som tapetserade om här hos mig hamnade sedan på akuten och intensiven (inte mitt fel!!!!!!) och därmed hamnade mina nycklar på samma ställe. Men det fixar sig nu, för oss båda.

Nu behöver jag bara en mycket liten, mycket shabby chick lampa till byrån i sovrummet samt en ljusslinga till hyllorna i hallen. Det finns en ljusslinga i lampaffären på Sickla Köpmarknad, med silkesblommor i form av pioner och små ledlampor som skulle kunna bli tämligen perfekta, särskilt de röda.

Men när byxorna ändå är nere (Ralfs uttryck) och plastkortet överbelastat (mitt uttryck) så köptes nya sovrumsgardiner idag. Från sommarlätt ljust till vintermörkt.... borde det inte vara tvärtom??

Då hittade jag dessutom satsbord till änkekollegan, så nu har jag lurat hit henne imorgon så att hon också kan får spendera lite pengar. Känns bra, med tanke på hur mycket hon spenderade i Australien på sina tre veckors rundresa. Hon har faktiskt snorklat i Barriärrevet, inte dåligt av en dam som är 78 år. Och dykt med glasubåt på samma ställe - uuuurk säger klaustrofobiska undertecknad!!

måndag 12 november 2012

Why bother och navelskådande??

Jag har konstaterat att det är tur att jag inte har så många läsare på denna blogg, för vid lite skärskådande så är det bara att konstatera - det är ett jäkla navelskådande.

Så nu ska jag lyfta blicken lite över horisonten och lyckönska USA till valet av president. Det verkar som att 90% av Europa har samma inställning och drog en lättnadens suck.

I övrigt går jag och flinar över Tony's kommentar över min omdekorerade hall. Jovisst är det fint, men jag kommer inte ihåg hur det såg ut innan, så om det är finare har jag ingen aaaning om.

Why bother?

Igår gjorde jag en vända till Ikanos visning vid Finnboda varv, men det får vara för min del. Små balkonger och jag får lägga till en miljon för att byta min 3/4 på 85kvm till en tvåa på 60 kvm, om jag ska få en med hyfsat läge. Därefter gjorde jag en raid i Sickla Köpcenter och kompletterade julklappshögen. Nu är det inte så mycket som saknas, har minsann gjort noggrann tabell för att inte tappa bort mig och drabbas av onödvändiga impulsköp. Egentligen är det bara bonusbarnbarnet i Vårby jag har bekymmer med. Men något ska jag väl hitta.

Därefter har jag lyft blicken över kommunhorisonten och JM's begäran om att den stenkross som jag bott granne med sedan 2009 nu ska få stanna till 2020. Och användas på helgerna. David mot Goliat - japp, men om nu bostadsrättsföreningen blivit tillfrågad om synpunkter, så får man väl ändå fräsa till lite. Och sedan sälja någon dag när stenkrossen står tyst och stilla.

lördag 10 november 2012

Idag är Vattenfall glada

för jag har diskat allting i mitt vitrinskåp, vilket innebär fyra omgångar i diskmaskinen med snabbprogram, det program som drar mest el.

Tur att jag bara har ett litet överskåp som vitrinskåp och inte någon stor anläggning.

Dagens fråga är hur denna ensamstående familj med en äldre katt, kan vara ägare till 18 (!) snapsglas.

I övrigt har Tony varit här och fixat fästet till duschstången, vilket naturligtvis var lätt som en plätt när man har rätt kunskaper, jag har plockat och städat och varit och slängt återvinning och miljöskräp, tänt ljus i minneslunden, handlat på Plantagen för över 500 spänn, vinterbonat pelargonerna, satt upp två julenar och arrangerat ljusslingor på balkongen, tvättat badrumsmattor och badrumsgolv, och i stort sett varit på språng från strax efter sju till över klockan fem.

Och ändå har jag inte hunnit med hälften av dagens planerade projekt.

Bezzie däremot har tagit det lugnt och sovit ovanpå laptopen större delen av dagen. Under sovstunderna har hon ändrat diverse inställningar, vilket innebar att jag under en mycket längre stund inte haft någon "enter" eller radbytare.....

För denna bedrift belönades hon med räkor - eller om sanningen ska fram, hon fick räkor innan jag upptäckte datorns omställningar.

När diskmaskinen ändå gick idag så fick vattenautomaten gå med. Nu fungerar den inte alls!! och nej, jag har inte diskat motorn. Bezzie dricker bara rinnande vatten så det blir att uppsöka Zoo affär imorgon och hala fram plastkortet.

Imorgon ska jag på lägenhetsvisning....

söndag 4 november 2012

Sammanfattning

Det är nog så att jag får hålla med de som - så förnumstigt - sade för ett år sedan, att den akuta värken försvinner och ersätts av en mer hanterbar känsla.

Istället för de vassa, gnagande, skärande attackerna, finns nu en alltid närvarande medvetenhet av saknad och tomhet och stillsam smärta - men också en värmande tacksamhet och lugnande närvaro av det som varit.

Jestanes människa, du fick leva nästan 30 år med en man som respekterade dig och dyrkade dig och retade dig till vansinne då och då, och som lärde dig en massor med saker och bjöd dig på härliga upplevelser (inklusive två rejäla grundstötningar) - det är inte alla förunnat.

Så istället för tårar igår, så var det med ett leende jag placerade buketten med röda rosor och tände ljusen i minneslunden, ett leende fyllt av värme och glädje över det vi har haft tillsammans

Förresten fick Magou ett ljus också. Dessutom upptäckte jag idag att jag nu kan äta oliver utan att behöva slåss med en rödhårig katt  om vem som ska äta först.

Bezzie däremot hyser ingen tacksamhet. Hon har just upptäckt att hon inte fått blötmat sedan klockan sju imorse - och då bara en ynka påse. Och nu börjar hon upptäcka att det inte kommer att  serveras någon mer - trots att hon ylat som en varg den senaste halvtimmen

Gör om, gör rätt

trodde jag att jag med stolthet skulle kunna skriva efter en ny batalj med duschstången. Men jag är tveksam till att nedre fästet verkligen sitter så som det borde.

Så det blir till att svälja stoltheten och kalla in personal söderifrån, för att exploatera kunskapen i skruvarnas underbara värld.

Apropå skruvar, så är det fantastiskt att för att hitta fyra rätta skruvar till nya klädhängarna så fick jag köpa ett paket med 250 stycken. Och då var de ändå inte perfekta. Dessutom får jag nog ringa på hos grannen IGEN för att låna hans underbara lilla skruvdragare, för jag orkade inte dra skruvarna igenom limträskivan för hand.

Men jag orkade skruva upp hängarna i hyllan för hand, så istället för nyckelskåp har jag nu nycklarna hängande på gammaldags klädhängare på rad. Att sedan nacken och högeraxeln värker som efter en batalj med ett helt potatisland, är en annan sak.

Duktig flicka syndromet är alltid närvarande.............

Fighten med hallen

gjorde att kyrkogårdsracet blev lite försenat. Ja, mormor fick besök tidig förmiddag redan, då en morgonpromenad till graven företogs. Nu är den vinterprydd. Måste göra något åt murgrönan vi planterade där för några år sedan, den tar över både grav och gravsten.

Skogskyrkogården var en sedvanlig blandning av trafikkaos och storslagenhet. Botvid den vanliga mixen av naturupplevelse och frustration och Ingarö magisk med frostdimma från kanalen, lyktor på varenda grav och en minneslund som exploderar av ljus.

Känslosamt att sedan lyssna på Magnus Ugglas tolkning av "min far". Särskilt efter några glas vin.....

Nu är hallen nästan klar, ska köpa fyra skruvar till idag, och sätta upp mina klädhängare. Gäster kommer dock att få hänga in sig i klädkammaren. En tavla till ska upp och sedan måste jag fundera på släktskölden. Tror fortfarande att den skulle passa utmärkt i Kvarnholmens industriella design och tänk, då hamnar den hos sjätte generationen Holm.

Kattkistans målning blev sisådär, men det kan jag fundera på lite mer, den fungerar hyfsat ändå

Nu ska jag börja mitt nya liv. Träningen har legat nere i fyra veckor då jobbet tagit mitt allt. Nu ska gåskorna på och stavarna fram. Kläderna börjar sitta lite tight...............

fredag 2 november 2012

Nja!!

Med tanke på hur lång tid det tog mig att få ihop och upp en plafond (jag har faktiskt aldrig ägt en plafond tidigare) så ska jag nog iiiiiinte ge mig på en slagborrmaskin..............

torsdag 1 november 2012

Grymt nöjd

med tapetseringen av hallen och bra nöjd med målningen av kökstaket.

Nu är det bara lite borrjobb som ska till, ny taklampa och ny dekorationsljusslinga.


Ommålning av kattkistan också....


Och betala fakturan.........................................