onsdag 21 augusti 2013

Bönhörd

När jag städade kryddskåpet, svor jag ve och förbannelse över att man måste sälja så stora kryddburkar så att man inte har en chans att göra slut på innehållet.

När inneboende och jag var och shoppade på Coop igårkväll blev jag gladare.

Små kryddburkar, ner till  4 gram, plåtburk, ekologiskt odlade.

Helt perfekt för äldre ensamma damer



söndag 18 augusti 2013

Sista darrande sekunderna

blev inte riktigt som jag trodde. Efter att ha levt i komatillstånd sista veckan - typiskt att börja semestern i 180kilometeritimmentempo och sedan bli sengångare sista dagarna - har jag återstartat lite projekt.

Jag får ju en inneboende ett antal veckor. Så för att vi båda ska ha tillgång till TV'n så rev jag den lilla TV hörnan jag skapade när Ralf försvunnit och jag inte stod ut med att sitta i den stora ensamma soffan och titta på TV.

Nu står TV'n på sin ordinarie plats, dock fungerar inte videon. Trodde jag bara kunde flytta ner TV'n, flytta TV bänken och koppla in TV'n. Men naturligtvis fungerade inte det tänket med var antennuttaget i väggen fanns, så jag fick riva både box och DVD. Och i hastigheten blev det  nog lite felkopplat............

Men se, vad konstigt det blev i den gamla TV hörnan! Så nu tillbringar jag morgonen med att riva bokhyllor och flytta prylar.

Kanske, kanske att jag kan flytta ner två små bokhyllor till bilen för vidare transport. Och så försöker jag lura på barnbarnen ett vinställ och en gammal familjeklocka som gått i arv. Inga jubelrop än så länge - men de är väl knappast vakna ännu.

Länge leve projekt!! Tycker inte Bezzie

onsdag 14 augusti 2013

Komatillstånd

Det är som vanligt, startar semestern i turbofart och avslutar den i komatillstånd. I söndags satt jag framför TV´n från åtta till halvtolv och glodde på kvaltävlingar i VM i Friidrott!!! Innan jag åkte till sondottern och åt hemlagad schwartswald tårta.

Skulle fotat den, men faktiskt var den så snygg så jag trodde den var köpt. Men den var bakad av Jennie her self. Vilket syntes när man gick ut i köket..........

I måndags jobbade jag hela dagen på kontoret, i övrigt har jag bara jobbat någon/några timmar per dag hemifrån förra veckan och den här veckan.

Båten är nu nerkörd till Bullandö för genomgång av slö babordsmotor, Jesper och Tony körde ner den medan jag körde bil emellan. Naturligtvis hade batterierna lagt av efter att den legat stilla sedan mitten av juli, så jag fick vända och åka hem efter tre skarvsladdar.

Nu väntar jag på besked från marinan vad som behöver fixas - det vill säga vad det kommer att kosta.........

Idag åkte jag till Trosa, åt lunch där och det var väl inte mycket till träning men jag gick i alla fall och strosade i hamnen och till torget och längs ån. Och motverkade den rörelseenergin genom att besöka Kutterkonditoriet.

Den äkta anledningen var dock att åka till Bagatelle och plundra Anna's och Calle's rödavinbärsbuskar. Nu har jag sisådär en sju liter röda vinbär står i kylen, morgondagens projekt blir att ta hand om dem...

Kameran? Den var hemma, men några mobilbilder blev det


Här hemma signalerar rönnbärsträden att jag kan kanske hålla snöröjningsbudgeten nästa säsong. I Trosa däremot kommer man att få skotta snö - om nu bondepraktikan stämmer

De berömda skyfallen och åskvädren hotade i Trosa, nåja det blev typ två åsksmällar och tre minuters skyfall.
Jag råkade - som vanligt - hitta en spännande grusväg rakt ut i intet som tog mig genom Sörmlands vackra landskap och via en landsortskyrka. Nu blev jag sugen på att flytta till Trosa igen.

Kan nog inte koka gelé på allt. Får hitta på lite annat också. Samt kanske smyga iväg och plocka lite svarta vinbär imorgon...

lördag 10 augusti 2013

Det är inte lätt

att ha en handarbetesmatte.

När man försöker få plats i knät och tigga åt sig några minuters (läs timmars) gos, så har man ett broderi som kittlar en på rumpan, ett mönster som ligger i vägen på pläden när man ska gostrampa och massa trådar som flyger framför näsan

-

Och försöker man hjälpa till med de däringa trådarna - ja, då får man skäll!

Virrig fredag

Lämnade plånboken hemma när jag åkte till Nacka Forum. Tur att man är stamkund så man kunde få sina nya naglar först och sedan få förmånen att få köra Nacka-Värmdö en gång till tur och retur.

Dagen var därmed redan förstörd så varför inte lite shopping?

Alternativt användningsområde och det är ju trots allt vegetabiliska produkter. Äntligen ordning på alla olje- och vinägerflaskor

Äntligen hittade jag en blomma som det står "full sol" i beskrivningen på. Då är den för stor för fönsterbrädan!!!!! Får stå på en pall nedanför istället. Och billig var en inte

De här köpte jag faktiskt på torsdagen - på Byggola......... Ger lite mer intryck av att vara sovsäckar för fossingar än tofflor. Mina gamla duntofflor inköptes 2011 för den facila summan av 39:90, så jag tyckte det var dags att spendera 69:- på ett par nya. De gamla var nämligen ganska luftiga, för att uttrycka sig snällt.

Min nya passion - de kallas sticks


Vad gäller städinitiativen under veckan, så har jag slagit två rekord.

- Jag har kastat TRE handväskor. Det är nästan historiskt
- Jag har kastat 25 kryddburkar, den äldsta hade utgångsdatum 2006........

torsdag 8 augusti 2013

Lite mysigt är det allt!

Det droppar ihärdigt på fönsterblecken, det brinner ljus både i fönstren och på balkongen. Vi tillbringar kvällen med gamla underbara TV-serien Mash, lite vin, gos och julbroderier.

Du skulle inge kunna tänka dig att klia istället för att brodera? Barbro var MYCKET bättre på det här än du!!
 Och så skulle du kunna stänga av den där vassa lampan?
 Vadå din fåtölj?? Du reste ju på  dig och gick!! Jag kan väl inte hjälpa att du blev kissnödig efter att ha druckit vin........... Nu ligger JAG här!!!!

I övrigt har det varit en gucklig dag, har rensat vattenlås i handfatet och golvbrunnen i duschen. Var visst ett tag sedan sist.............

Vad jag desperat behöver rensa är vattenlåset under diskbänken - men jag får inte loss eländet. Har försökt i omgångar hela dagen men nu har jag så djävulskt ont i axlar och rygg så jag får ge mig. I alla fall för idag.

Kan man använda yxa???

onsdag 7 augusti 2013

Skulle bara äta lunch

på Ulriksdals Trädgårdar igår.

Och det gjorde vi i och för sig - den vegetariska buffén var som vanligt helt fantastisk och den där fruktsalladen med nötdressing och basilika kommer jag att drömma om läääänge.

Sedan tittade vi lite på blomsterprakten - bara titta inte röra!! Och kameran låg som vanligt hemma.

Nej, blomborden lutar inte - jag har helt tydligt riktat in mobilen efter klädstrecken (som gav lite extra färg åt anrättningen)

Den här kamraten blev jag lite glad i, men jag hittade inget namn på den
 Taklök på stam - hmmmmmmmmmmmmmm

Jag använder alldeles för lite mörka bladväxter som kontrast i  mina samplanteringar. Bättring, fru Holm!!!


Men vem kan gå och hälsa på hos Bosse Rappne och bara titta?? Mitt vardagsrumsfönster är ju väldigt tråkigt så här i sommartider, så jag lyckades ramla ut därifrån 800 spänn fattigare. Men fint blev det!! Tycker i alla fall jag!! Naturligtvis passar ju inga växter i mitt gassande panorama fönster i söder - men vad fan, det är höst snart och jag får väl vara noggrann med vattningen. Jag har redan en bladpelargon som har överlevt i det fönstret - och växer så det knakar - så de här klarar sig nog också. Liksom de som står bakom gardinen och inte syns i den här vinkeln.

Det där trädet har jag tittat på så många gånger och tycker det är både gracilt och tufft. Nu fick jag reda på att det kallas zig-zag träd och dessutom fick det följa med hem. Så det så!!

Så inspirerad av Bosse Rappne och hans förnämliga kollegor, så blev det omrumstering även på balkongen, efter att jag städat vardagsrumsfönstret.

Hortensian fick flytta ut i rabatten, och den ena pelargonodlingen fick flytta på sig till förmån för tomatplantan

Denna lilla varelsen förärades mig av grannarna på bottenvåningen som planterat lite väl många tomatfrön. Vad de glömde tala om för mig var att det inte var en tomatplanta utan ett tomatträd av amazonstorlek som sakta tar över balkongen bit för bit. Efter idogt arbete med Ralf's gamla akvarellpensel - man är ju numera häradsbetäckare av rang - har jag lite fler än fyrtio tomatkart. Och fortfarande ett tjugotal blommor som ska bli tomater.

Tomatsås, någon???????????

När jag ändå höll på blev det lite allmän ansning (och dammsugning, ve och fasa sa Bezzie). Den här mårbackan är två mårbackor från förra säsongen och de enda som överlevde vinterförvaringen. De var ju inte så vackra där de stod i mitt sovrum över vintern, men om resultatet blir så här får jag väl överleva en vinter till med denna dekoration då´rå.

Min jasmine slutade blomma strax efter midsommar så jag klippte tålmodigt bort alla gamla blomställningar. Och se där, nu blommar den om, ännu ymnigare

De här två pensépelargonerna blommade också ut och tappade alla sina blad. Samma där, klippte och klippte och klippte och klippte, blomställning för blomställning. And here they are again!!!!!!!

Den här lilla sötnosen vet jag inte vad den heter, eller om den är flerårig, Tror det i alla fall för den är en suckulent. Den, syrran i samma ytterkruka på balkongen och brorsan i krukan utanför porten får flytta in i en perenn rabatt i höst

Mina Million Bells håller dock på att blomma ut, så ingen kan tyvärr kalla dem ymniga längre....

En och annan blomma är det.................

Efter denna pärs städade jag alla badrumsskåp.

Sedan svimmade jag och vaknade till framför TV'n vid halvelva.

Vid fyra var det till att vackla tillbaka till TV'n för då vaknade jag igen................

En hel vecka hemma

efter återkomsten från Värmland.

Vädret har varit sådant att det blivit några stunder på klipporna runt längs Nämdöfjärden. Lite utflykter har det också blivit, Uppsala var väl den tokigaste.

Skulle till Hammarby Gård, men eftersom jag varit där en gång tidigare krävdes ingen karta..............

Alla skyltar borttagna och ingen Uppsala bo som hade en aning om var Carl von Linnés Hammarby Gård låg.

Så det fick bli Uppsala högar och Uppsala Domkyrka, har inte besökt något av objekten tidigare så det var två checks i två boxar.

Och kameran den låg hemma.............



Ska möblera om hemma så att kameran ligger i hallen där den syns när jag går iväg....

Samma sak - olika benämningar

Somliga kallar det förrådsstädning. Jag kallar det underhållning för grannarna...........


Bort bort bort bort

Får kanske stanna

Helt plötsligt kom hemtjänsten spatserande förbi och blev jättelycklig när hon fick bockarna till Ralf's skrivbord. Ett insparat besök på Ikea för henne och jag slapp köra ett extra varv till miljöstationen, eftersom de inte hade fått plats tillsammans med allt annat

Sedan kom lillebror och dammsög resterna. Hos honom hamnade två båtfendrar (varför, han har ingen båt?), dåliga klappstolar från IKEA och kaffebryggaren.

En låda står packad med verktyg som ska till Leksand, Ia har tingat det kattsäkra julgransfoten på 7kg och en kasse ska till äldsta styvsonens segelbåt.

Har plågat ungarna med MMS med bilder och erbjudande om arvegods, Tony svarar inte ens, de övriga har i alla fall artigt avböjt.

Resten hamnade i Hemmesta dit jag kom en kvart före öppningstid och hamnade som typ 20:de bil. Men jag fick plats i första insläppet och när den där tjuriga gubben med Volvo och släpvagn framför mig äntligen lassat klart, fick det plats med 20 bilar till. Varför köra fram när det är tomt hela vägen framför en när man KAN stå i vägen och blockera både för de som är klara och vill åka ut och för de som vill åka in?

Nu har jag städat två klädkammare och en garderob (två sopsäckar, en säck till Lettlandshjälpen och lite lösa kassar, samt en kasse till St Erikshjälpen) och alla badrumsskåpen (en full Coopkasse, samt en plastkasse till apoteket, hittar fortfarande medicin som Ralf använde).

Nu är det bara kryddskåpet, skohyllorna, arbetsrummet och sist av allt bilen kvar.

Bezzie deltar i städningen på sitt lilla sätt

Inte min dag!!!

När jag körde ut från systrarna Delselius parkering i Grisslinge kom det förtjusande meddelandet

"DAGS FÖR SERVICE OM 29 DAGAR"

När jag körde ut från miljöstationen en timme senare kom det underbara meddelandet

"HÖGER HALVLJUS TRASIGT"


När jag ringde Brohälls marin i morse kom det fantastiska meddelandet

"ANTAGLIGEN INTE SPRIDARNA UTAN TURBON SOM SKA BYTAS"


Som sagt  inte min dag...........



torsdag 1 augusti 2013

Skyddsängel

Tycker jag behöver det numera - eller om det var köpdjävulen som slog till......



Nu sitter hon på min hylla mellan vildpelargonen och rosenlisan och spelar så fint - om än tyst.

I övrigt vigde jag mitt hjärta till Bostadsrättsföreningen efter en seg morgon. Bezzie har ju fått vanor efter att ha blivit bortskämd av Barbro så det är inte så lätt att flytta på sig från fåtöljen.

Imorgon blir det stranden

Värmland

Senast det begav sig var i augusti 2010. Nu tog jag ett djupt andetag och upplevde lite gamla minnen.
 
 
För att beväpna oss med lite styrka och mod, så tog vi oss en kall Spritzer med flädersaft vid ankomsten

Bezzie var hyfsat modig - och behövde vila stämbanden - redan första kvällen

Jag fick säga farväl till "min" ståtliga gran som ska fällas nu i sommar. Tre granar i ett, otroligt pampig. Och växer knappt tio meter från gamla stugan, vilket ökar spänningen under höst- och vinterstormar.....

Det är mina Värmlandsutflykter som brukar generera en 20-30 liter svamp. I år hittade vi kanske totalt 30 stycken, samlat efter tre skogspromenader. Snustorrt i markerna, vilket vi inte hade förväntat oss efter en del dramatiska regnväderrapporter från tidigare besökare.

I början på veckan var det grann fullmåne - även om vi fick sitta uppe länge och vänta på honom


En promenad till komposten - och tillbaka. Det är höga ormbunkar där som prasslar läskigt.

En dag tillbringades med kaffe hos gamla golfbekanta

Som tvingas bo med denna utsikt över Blomsjön

Trots avsaknaden av svamp blev det några korta skogsuflykter


Var har ni varit? Ni luktar - älg???

Varje morgon inleddes med två kilometers promenad till brevlådan för att hämta tidningen. En dag hade vi glömt häkta upp dörren, så lilla fröken var utelåst på verandan när vi kom hem. Stor anledning till synpunkter...

sista dagen tog jag tvehågsen Barbro till Håverud. Alltid roligt att se andra navigera i trånga kanaler. Vilket sommarjobb för däckspojken förresten, slussa upp fyra slussar, gå igenom akvedukten, och slussa ner fyra slussar igen. Från juni till augusti. Halleluja.....