fredag 22 oktober 2010

Med fara för liv och lem

for vi iväg strax före kl 08 imorse - med sommardäck

Observera att detta är fotograferat den 22 oktober 2010 i Stockholmsområdet

Ditvägen gick någorlunda. På hemvägen genom sta'n och genom Nacka hörde vi frekventa rapporter om att alla Värmdöbussar utom 471 och 474 och någon mer var de enda fungerande busslinjerna, alla andra var inställda, och att det inte ens gick att stå på vägarna för det var så glashalt.

Kan meddela att jag tyckte de överdrev något

Kan också meddela att från Orminge och hem körde jag på isbark och inget annat. Ja, det var halt.
Hemma väntade en och annan överraskning, till exempel en fläderbuske med gröna blad och bär - och täckt av snö
 Tungt med snö!
Ordet hängbjörk fick en ny betydelse - våra prydnadsbjörkar förvandlades hastigt till en ny sort - hängbjörk

 Snön kröp långt in mellan grenarna!
 Lite fascinerande med höstlöv klädda med (tung)snö.
Ralf ska börja med cellgift, östtyska sådana. Man har dammat av en gammal östtysk behandling, som lades i malpåse under de fattiga åren i Östtyskland. Den ska passa äldre gentlemän som behandlats tidigare för samma cancer. Och det är det som är kruxet - att han redan genomgått så många olika behandligar. Det andra kruxet är att han blir 74 i december.
Därför får vi ta det lite vackert och hoppas på det bästa.
Det blir nu sex månaders behandling och att hålla andan att han klarar av detta. Samt att behandlingen ändå är stark nog att ta död på cancermonstren. Som denna gång sitter runt ryggraden och i armhålorna. Benmärgsprovet är inte riktigt klart, men de första analyserna ser hyfsat positiva ut.
**********************

Det lymfatiska systemet eller lymfsystemet är ett system hos människan och andra däggdjur, bestående av lymfan, lymfkärlen och ett flertal organ. Det lymfatiska systemets funktion är dels dränering av vävnaderna, så att vätska som läcker ut ur blodkärlen leds tillbaka till blodet, dels har den uppgifter i kroppens immunförsvar.


Lymfkärlen är ett nätverk av tunna rör som liksom blodkärlen har grenar in i kroppens alla vävnader. Lymfkärlen bär lymfan, en färglös vattnig vätska som läckt ut ur blodet till vävnaderna, tillbaka till blodkärlen. På lymfkärlen finns också risgrynsstora organ som kallas lymfknutor eller ibland lymfkörtlar. I armhålorna, i ljumskarna och i buken finns större anhopningar av lymfknutor. I lymfan finns celler som hör till immunförsvaret, lymfocyter, och lymfan avlägsnar även gamla eller skadade celler. Lymfan transporterar även fett från tunntarmen till blodet. Organ som är inblandade i lymfsystemet är mjälten, brässen, tonsillerna och benmärgen. Lymfatisk vävnad hittas även i magen, i tarmarna och i huden.

Den mänskliga kroppens större lymfkärl, och ansamlingar av lymfknutor.Lymfan kommer från blodplasma som läcker ut från de minsta blodkärlen, kapillärerna, i de omgivande vävnaderna. Kapillärerna tappar ungefär en procent av den vätska de transporterar vilket innebär att upp till tre liter vätska försvinner ur blodcirkulationen per dygn. Lymfan dränerar interstitialvätskan, den vätska som alltid finns i vävnaderna,via små lymfkapillärer. Lymfan har nästan samma sammansättning som interstitialvätska. Vävnad som hör till lymfsystemet kallas lymfvävnad eller lymfoid vävnad.

Till skillnad från det cirkulatoriska systemet är lymfsystemet inte slutet och har ingen central pump. Lymfan rör sig långsamt och under lågt tryck, mest beroende på att skelettmusklernas rörelse pressar lymfan framåt i lymfkärlen. Liksom venerna har lymfkärlen klaffar, som enbart tillåter lymfan att färdas i ena riktningen. Vätskan rör sig från de små lymfkapillärerna till större lymfkärl, som alla till slut mynnar ut i ett av två stora lymfkärl, som tömmer lymfan i blodomloppet i vinkeln mellan nyckelbensvenen och den inre halsvenen på båda sidorna.

Tarmkanalens yta har många lymfkärl. De flesta näringsämnen som absorberas i tunntarmen färdas i blodet via portvenen till levern, men fett förpassas till lymfsystemet för att därifrån ta sig till blodomloppet utan att först passera levern. Fettet färdas i lymfan i större droppar som kallas chylomikroner.

1 kommentar:

  1. Men jösses ??!!
    Var tvungen att titta flera gånger på datumet.
    Bor vi i samma huvudstad tro ??

    SvaraRadera