lördag 16 maj 2015

Lite stadsbilder och annat

Rumskamraten och jag var inte alldeles bra på att åka med på cityrundturer, antingen var vi på naturutflykter eller vilade oss från övriga sällskap genom att vandra omkring på egen hand.

Men några dokumentationer blev det dock.

Även om jag har roliga fiskeutflyktsminnen från Ålesund, var det en ganska sömnig upplevelse att gå runt i en snögloppig söndag.

I Trondheim hade vi dock anmält oss till busstur, med det primära målet att få besöka Nidarosdomen. Ett måste på kulturminneslistan. Man får inte fotografera inne i kyrkan, så det blir bara fasadbilder
 St Olof med yxa och stående på sin drake. Först var han buse, mördare och våldtäktsman, sedan blev han hjälte och helgon och begravdes under huvudaltaret. Sedan blev Norge protestantiskt och då grävdes han upp - och grävdes ner på hemlig plats någonstans i kyrkan.

Det som jag blev mest tagen av inne i kyrkan var den 12 meter djupa önskebrunnen. Eller snarare täljstenen i murarna runt omkring den, och som var alldeles blanksliten och svart av alla händer som vilat mot muren medan man bett sina böner och mumlat fram sina önskningar. Sååå måååånga hundratusentals händer det krävs för att polera en sten svart och blank.
 Färden gick till Ringves musikmuseum, en kanske något annorlunda upplevelse. Men jag fick i alla fall se och höra ett självspelande piano och också höra lite om Grieg och Hardangerfela.
Vad som är skillnaden mellan en Hardanger fela och en vanlig fiol? Grieg skrev musik för och spelade på den förstnämnda. That's all, folks!
 De hade dock en fin barockträdgård, som ännu väntade på varmare dagar (och vem gör inte det)

Nej, det är inte en altartavla. Den här skapelsen sitter på gaveln på ett köpcentrum i Tromsö. Observera den vita kyrkan i mitten - den återkommer i berättelsen.

Men kyrkor fanns det ändå gott om

Tromsö är nog den rörigaste staden - här byggs det om, överallt, samtidigt och på en gång, medan biltrafiken inte leds om...... Gammalt och nytt, valjägare, modern färja och den vita, moderna kyrkan igen.

Fiskebåt, kolla segelbåten och så vår båt förstås då.

Gammalt och nytt i en salig blandning (Bergen verkade ha samma saknad på stadsplanering) och stilarna blandas hysteriskt

Nytt - stadshuset och biblioteket. Ett ögonmärke högst upp på gatan - och spännande arkitektur

Och gammalt i jugendstil. Tvivlar på att den fortfarande fungerar som kinematograf, men kul att dekorationen får vara kvar. Domkyrkan besöktes också - den var i trä!!
 
 
 Och lite gamla trähus hittade vi allt, bland bilar och studenter (och cannabishuset) Visste du att de bor 90 nationaliteter i Tromsö.

Visserligen hade vi kollapsat på en pub med en öl respektive cider - men vi garanterar att vi inte såg i syne. Den mycket detaljerade statyn står utanför Scandic. Vi låter dock vara osagt om cykeln ingår i installationen. Lämpligt placerade var den i alla fall.

Vardö. Nej, vi hade inte midnattssol - men det var fascinerande att se hur ljuset förändrades under vår resa norröver, dagarna blev längre och det var inte riktigt mörkt under natten. För att återigen mörkna när vi stävade söderöver.

Man ska tydligen lämna sitt bomärke i Vardö. Påminner om muren i hamnen på den lilla ön norr om Madeira, där Jesper och Pettan var gäster ett par dygn.

Hammarby sjöstad på Trondheimska. På nervägen blev det ingen bussutflykt, bara en kort promenad och då hittade jag nybygget vid kanalen. På uppresan, när vi åkte buss, åkte vi förbi den fantastiska gamla köpmansbebyggelsen, där trähusen står på pålar i samma kanal, men tyvärr blev det inget japansk fotostopp.

Tromsö igen som avslutning och den vita kyrkan. Där var vi på midnattskonsert med piano, flöjt, och sopran. Vilken akustik!! Flickebarnet med flöjten och som också sjöng med varm altstämma och till och med gjorde en joik alldeles fantastisk njutbar - ja, hon var den stora behållningen.
Och är vi kom ut ur kyrkan tackade Tromsö för besöket med den här utsikten och med månspegling i skyn. Bilden är tagen strax efter klockan ett på natten
Till och med den här svurna ateisten kände sig lite sakral - en kort stund.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar