lördag 14 november 2015

10th Avenue, Highline, Hudson River, Ground Zero, Broadway


Att försöka göra New York per fot på tre dagar - no no. Men man sover gott om nätterna, om än med fötterna väl insmorda och högt.

Att gå från hörnan 33e gatan/7th avenue ner mot Hudson River kändes lagom tryggt (glöm inte att jag just bott ute i skogen sex dagar och visiterat en "kommun" med cirka 900 fasta invånare)

Hursomhelst, om man går den gatan ner, så ser man många roliga hus (det gör man överallt) men man kommer också till Highline. Trädgård och promenadstråk ovanför gatunivå, när en nedlagd tåglinje gjordes om.

Så den gick jag. Länge. Jag var inte ensam, det var varmt och gott och lördag och turister och New York bor i en salig röra. Trädgården var så lagom oambitiös med buskar och träd, huvudsaken var att det är grönt. Highline sträcker sig dessutom genom konstnärsdistriktet med många gatuutställningar. Det enda jag saknade var vätskekontroller.....

Utsikten var bedårande fri

Det byggs extremt mycket just runt detta område med massor av höga hus i olika format och skepnader. Vissa lägenheter kommer man att passera på fem meters avstånd - och fönstren var stooora.

Takvåning på Manhattan - men visst. Men balkongerna var snålt tilltagna - utom högst upp då'rå

Höstblomning bland prydnadsgräset, det lyste upp så fint

Men även om det byggs så mycket nytt överallt, så finns det en och annan klassisk filmmiljö kvar med de klassiska brandtrapporna, där så många skurkar jagats!

Den här damen och hennes sällskap hade jag en liten konversation med under björkallén, hon pratade göteborgska med sina väninnor, tilltalade mig på engelska, varvid jag svarade på svenska, varvid hon fortsatte på engelska, det tog ungefär fyra meningsutbyten, innan hon sa- men du är ju svenska. Skulle tro det!

Där borta bor jag, vid Empire State Building. Fast härifrån där jag fotograferar, är det lååångt. Jag blev så förtjust i de små tornen på byggnaden näst intill High Line, någon gång ska jag komma underfund med deras funktion. Men söta är de!

Med jämna mellanrum fanns det små terasser med vilobänkar, där man kunde spendera lite tid med att studera sina medpromenadare, men också de konstverk som fanns uppsatta längs vägen.

Parkering någon? Jodå, det fungerade, jag såg den "in action"

Mellan skyskraporna dyker New Jersey upp - men vad de gamla träpålarna ska vara till?? Får bli nästa gång

Tyvärr hade de inte öppnat ännu. Annars hade jag varit en mycket given gäst, vid den här tidpunkten...

Nu'ru Mats, nu kan du få detaljstudera hur man artistiskt kan använda gammal järnvägsräls.




När HighLine tog slut, vilket är vid ungefär 12e gatan,var det till att trassla sig ner till FDR drive, och över till gångvägen längs Hudson River. Och att beskåda hur New Yearsy's skyline förändras - som om jag visste hur den såg ut tidigare...

Att jämföra med lite gammalt

Och ändå äldre, måste varit någon form av gammalt hamnmagasin.

Inte Oxford precis, men de kämpade tappert runt bojarna, varv efter varv efter varv.

Den här byggnaden tog jag sikte emot när jag startade High Line  - jag har fortfarande långt kvar. Nybyggt, bredvid Ground Zero, nationens högsta byggnad, en statement att även om två fallit, så byggs en ny. Jag åkte INTE upp med hissen - den tar 45 sekunder....

Hej, pappa Ken!

Nu har jag i alla fall varit utanför, att få bli inbjuden är nog bortom räckhåll för en snart blivande pensionär.


Vid Ground Zero byggs ett minnesmärke, som jag uppfattade som en fjäril. En guide jag hörde senare, kallade den en fågel. Stor var den

Spännande jobb för en fasadklättrare/byggnadsställningsbyggare


Ground Zero. Först av allt, förstår jag nu hur nära det var att vi fått bygga nytt huvudkontor, Det är bara tvärs över gatan mellan AMEX Tower och Södra Tornet. Det som en gång var bottenvåningen, är nu en stor bassäng med vattenfall på alla fyra sidorna, som är klädda i svart granit.

Och i bassängbottnen försvinner vattnet ner i ett vad som synes ett bottenlöst djupt

Och alla dessa namn, ingraverade runt respektive minnesbassäng, en för södra tornet, en för norra.

Här och där en blomma nerstucket i namnet, något som påminde mig om att det var Alla Helgons dag idag,

Många tårar har gråtits runt Ground Zero

Sedan var det dags att ställa kosan upp mot staden igen.

Och efter diskussionerna i Michigan, vill jag bara påvisa att det finns ekorrar också i New York,  den här gynnaren bor i Madison Square Park

Observera inskriptionen ovanför Valvet.

Och en klassisk byggnad och klassiskt namn på Broadway. För jag gick Broadway hem från Ground Zero.
Och frankly my dear, då var jag rätt mör, så bilderna från hempromenaden får bli en annan gång - de bilder som togs när jag orkade plocka upp kameran.
 
Så när det var lördag i New York, med Halloween firande, då svimmade jag i min säng på hotelrummet, stapplade upp för en mycket medioker hamburgar på TGIF tvärs över avenyn, och stapplade upp till hotellrummet igen. Högt tid att vila onda fossingar inför söndagens New York Marathon....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar