måndag 31 december 2012

Nyår hos familjen Holm

TV'n avstängd, nya CD spelaren med Iphone dockningsstation spelar för fullt och Bezzie åt upp alla räkorna, medan matte fick nöja sig med löjrommen.

Husse och Magou har ett ljus brinnande vid minneslunden, och ett antal brinner både inomhus och utomhus här hemma. Minnen, stilla lugn och saknad, så är det - och så får det vara. Så får värmen sprida sig inom oss och runt om oss.

Nu ska vi laga piggvar till middag och skåla med husse

Kors i taket och 'estanes då

Har sovit till över klockan tio.

DET har nog inte hänt sedan jag var i tonåren - typ...

söndag 30 december 2012

Traditioner, traditioner, traditioner

På annandag jul var det korvgrillningsutflykt till Västra Stendörren med familj och familjevänner

Och Gastor som hade fullt upp med att rensa vedlåren från vedklabbar och bära omkring dem - när han inte övertygade sin trognaste supporter Gunilla att kasta dem åt honom



Rapport från verkstaden

Nu har jag tröttnat på att spackla och har  målat första varvet.

Jag är så fascinerad att Äntligen hemma i TV4 och deras små chicka inredare, som står där i bästa vintageklänningen alternativt djupaste urringningen och rollar väggar utan en droppe målarfärg på sig.

Så ser inte jag ut, kan jag meddela. Dessutom får man ju bara se dem precis när de börjar och slutar - undrar vem som gör mitt på.

Ska måla sista gången ikväll hoppas jag.

Slipade och slipade spacklingen och kände och kände med hela handen och alla fingrar att inga skarvar kändes. Nej, det gjorde de inte - men de syns. Nåväl, Tony är ju bara här på middag en gång per år och då är det levande ljus-belysning, så jag slipper kommentarerna - hoppas jag.

Nu ska jag hitta på något annat en stund - till exempel tvätta av täckskivorna till frysen, som blev väldigt synbara när man flyttar undan och tänder lampor. Hmmmmmmmmmmm

lördag 29 december 2012

Sopat, tvättat oc dammsugit

upp första omgången slipdamm. Det är bara att konstatera - jag är en sucker vad gäller spackling. Hellre brett och stort än tjockt är mitt motto. Så nu har jag spacklat om delar av arbetet, eftersom fyra av åtta mollyfästen slipades rena från spackel mycket snabbt och enkelt. Samt en tapetskarv.

Får bli miljöstation och återvinningsstation istället samt prologen i Ski de Tour i eftermiddag. Min favoritskidtävling som har en tendens att hålla mig inomhus under nyårsledighetet¨n.

I övrigt säger jag som sondottern - nu är det mjukisbyxor i nio dagar som gäller. Förutom den dagen som jag ska gå på bio med sagda sondotter och se "the hobbit". Hon betalar biljetterna och jag lunchen

fredag 28 december 2012

Nu vet jag vad det är för fel

och det aldrig blir några uppdateringar.

Tempot är högt och medan jag rantar runt med mina små förrättningar, så formulerar jag för mig själv, i mitt inre, många fyndiga små krumelurer -åtminstone i mina egna öron och ögon- om livet i allmänhet och mina egna små händelser i synnerhet.

Men när jag väl sitter framför en blank datorskärm, är krumelurerna utflugna genom balkongdörren och lusten att författa minus noll.

Nu har jag iallafall spacklat väggen runt köksfönstret och dessutom är gubben i månen i sin fulla prakt ikväll. Han var mitt sällskap hela vägen hem, hängde som en stor kompass framför mig och även om 222:ans motorväg är allt annat är romantisk, så förgyllde han resan.

söndag 23 december 2012

Facebook påverkan

Hela Facebook vimlar av julgranar

Voila - här är min! Fast inte på FB

Fint besök idag

Robert och Ewy var här idag - och framförallt Gastor, deras stoooora, snäääälla och fantastiska schäfer.

Bezzie, som sov sin middagslur (från tio till fem) i mattes fåtölj, var inte riktigt lik begaistrad i besöket....

Jag vilade faktiskt i lugnan ro
 Ska han stanna länge??
 OK! Vi har pussats en gång idag! Det räcker!!!!!!!!!!!!!!!!
 Hörru husse - ska vi verkligen vara kvar är hos den där surkärringen??

Som den gentleman Gastor är, så gick han mycket försynt fram och hälsade. Bezzie blev så perplex så hon sade ingenting och gjorde ingenting. De var faktiskt nos mot nos några gånger, men då hade jag inte hunnit få fram kameran.

Att hon inte morrade och fräste måste bero på chock!!!

torsdag 20 december 2012

Julmusik

Jag får alltid klagomål från mina julgäster på min julmusik. Jag spelar ihärdigt de två skivor jag har, med english carrols, men blir ivrigt nedröstad

Förra året fick jag en julskiva i julklapp av änkekollegan, samt att jag köpt en Manhattan Transfers skiva med julsånger.

No good!!

För någon månad sedan hittade jag två julskivor till, på rea, på Coop.

Har provspelat den ena ikväll, medan jag julstökat. Får jag godkänt?? No way - trots titeln "jul, glögg och rock'n roll".

I övrigt har jag lagt på alla juldukar, ställt upp tomtar och ljusstakar, hängt upp fönsterdekorationer och ljusslingor, ställt upp ljus i fönstren - samt att Bezzie hjälpt till att betala räkningar genom att ligga platt på tangentbordet. Många konstiga OCR nummer blir det

måndag 17 december 2012

Nytt rekord

Fem rådjur under fågelborden. De äter inte så långa stunder så här tidigt på kvällen, eftersom folk och hundar är ute och går och bilar kör förbi. De kommer nog tillbaka till senkvällen eller natten.

Ilandslyx? Javisst, men att komma hem en gång i månaden och känna hur huset luktar såpa och är dammfritt, diskhoarna glänser som de inte gjort sedan jag flyttade in 2005 och komma i ett badrumm som  är fläckfritt. Det är lyx och det unnar jag mig. Jag använder iallafall en officiell arbetsgivare som betalar sjukpenning och pensionspengar och har reglerade arbetstider. Fast mamma och mormor fnyser nog där ute  i cyberspace.

Apropå cyberspace har jag uppfyllt mitt löfte och varit och tänt ljus och pratat en stund. Min man och jag måste nog snart ta vår relation till nästa steg, det börjar kännas som att jag hamnat i en evig cirkel. Och det skulle han bli väldigt irriterad över, vi skulle inte ha någon grav eller några sådana krav.

Men än så länge känns det bra att åka och tända ett ljus och prata lite.

söndag 16 december 2012

Rådjurs nam nam

Nu står rådjuren uppe i backen under fågelborden och äter solrosfrö och överbliven frukt - stackarna, det är hårt nu.

Johansson den andre har fått flytta in och står parat, om än ganska sliten, på parad. Av någon konstig anledning blev det iallafall lite nytt pynt idag, när jag var i Nacka forum. Fast med lite god vilja kan nog ett av pynten bli året runt pynt.

I morgon kommer städaren och efter det ska jag hämta de övriga tre flyttkartongerna med julpynt och börja gå igenom. Plus det som ligger ovanpå kartongerna för att de inte får plats i kartongerna.

Måste be Ralf om ursäkt, svängde förbi igår en snabbis och kontrollerade att lyktan brann, lovade komma förbi idag med en ny och för att berätta om svärdotterns 60-årsfest - men efter en intensiv och lång dag, som började med snöskottning, så somnade jag framför Rasmus på luffen. Kommer imorgon istället.

Festen blev kortvarig, med rådande snöstorm vågade jag inte stanna, körde bara till Vårberg, lämnade presenten, åt en snabb tallrik med lite småplock och åkte hem igen efter 20 minuter. Dvs jag gick när alla andra kom. Körde bara fast två gånger på vägen hem, en gång i rondellen in till oss, och sedan när jag skulle köra in på parkeringen.

Å andra sidan körde jag fast idag när jag skulle ut från parkeringen, så två grannar fick mer eller mindre lyfta ut mig.

Vi skojade med vår cancersjuka kollega, när hon skulle skaffa peruk och föreslog något Wild and Crazy. Nu blev det inte så - men jag kan kontra med Wild and Crazy hos nagelstudion idag. Nu har jag väldigt guldglittriga naglar - men vad fan det är ju ändå jul.

Städade köksbänk igår, nu är den inoljad och fin, vilket även matbordet är. Duktig flicka. Nu ska jag sätta fart med jobbdatorn ett tag framöver. Det är inte att vara Duktig flicka - duktiga flickor arbetar i veckorna, får gjort det de ska och är lediga i helgerna!

Nu du, Tony

är de maskinslipade allihop och förberedda för julskinkan

fredag 14 december 2012

Birdie nam nam

Jag föder nog upp Värmdös fetaste koltrastar...

 En tioliters hink med solrosfrön per dag - plus ett par deciliter nötter - plus något kilo äpplen och päron
 Hmmm - orkar nog inte flyga hem idag. Får ta bussen....
 Sedan finns det alltid opportunister som inte ska äta med de övriga vid det dukade bordet
 Så här ser det ut i skogen mittemot mitt arbetsrumsfönster idag
 Snön är kall och lätt och fluffig
Och orsakar en viss mängd merarbete

Kilroy was here

fast inte mellan 8-13 som sagt men väl vid kvartöver fem. Då kom den efterlängtade leveransen av ny kyl. Och ny frys när jag ändå höll på.

Kylen dog i lördags, och med en Englandsresa mitt framför näsan och jul en vecka senare, var det inte läge att först vänta på Electrolux en vecka och sedan köpa kyl. Den var över sju år gammal så att laga den hade kostat en slant, och att vänta på reservdelar hade tagit ännu längre tid. E-lux har ju aldrig dessa hemma, har jag märkt när diskmaskinen tackade för sig.

Och eftersom frysen är lika gammal, och eftersom man lever i det konsumtionssamhälle man gör, där allt ska matcha perfekt, blev det ny frys - också.

Faktiskt blev det två kylar och två frysar, eftersom jag köpte två kombiskåp, så att jag nu har en kyl och en sval och lite mindre frysutrymme än tidigare, fördelat på två skåp. Vilket är OK, som ensamstående storhandlar jag ju inte så mycket.

Men mycket letande lär det väl bli den närmsta framtiden.....

Maten fick komma in från balkongen igårkväll och imorse, det mesta har nog överlevt även om surdegen har frusit ihjäl.

Fick samtal från målaren, jag är ju jätteklumpig. Hade betalat in rotavdraget, inte fakturabeloppet. Tyckte väl det blev billigt, borde ju ha reagerat på att bara materialet kostade 3300:-. Så nu blir det att hosta upp 4875:- till. Och så kylen/frysen oplanerat på det. Och så julen igen. Jaha, så är det när man tycker att man hamnat på grön kvist ett tag.

Den viktigaste Kilroy var inte här och hälsade på vad jag vet, men efter att leveranskillarna försvunnit, blev det en snabb tur till minneslunden och ett ha-den-äran på-födelsedagen-älskling-ljus. Imorgon skulle vi haft släktmiddag, men istället får jag gå på svärdotterns 60-årsfest. Jodå, jag har en svärdotter som är tre veckor yngre än jag själv. Och en styvson som är åtta år yngre. Någon gång ska jag rita inte ett släktträd, men en tidskarta över åldersfördelningen inom släkten Holm.

Men jag hoppas det blev en hejdundrande födelsedagsfest ute i rymden någonstans.

söndag 9 december 2012

Nähä - inte det

Då bidde det vare sig julmarknad på Siggesta, fotografirunda i vinterlandskap eller julpyssel.

Baaara panikjakt efter ny kyl......

lördag 8 december 2012

Jäkla klåpare

som ska hålla på och dutta med allt och vara klåfingriga och inte kan låta något vara

Igår redan blev jag sjukt sugen på en varm Minestronesoppa. Så efter att ha tagit en turisttur till stora staden, besökt två julmarknader, handlat EN julklapp för en spottstyver och kläder åt mig för tusen spänn för att jag höll på att frysa ihjäl, samt ätit smörgås med Skagenröra och druckit en god öl och druckit en latte och ätit hallonpaj och tittat på NK's julskyltning och promenerat genom Kungsträdgården och Gamla Stan, stannade jag till på Coop hemma och handlade ingredienser.

Tittade sååååå noga på paketet med hackade tomater, men det stod "hackade tomater" och inget mer.

Hackat, skalat, smält rökt sidfläsk, smaksatt och kokat och följt alla konstens regler.

Jodå, soppan var het. Jag ville inte ha het Minestrone soppa, bara varm. Rotade fram tomatpakethelvetet ur återvinningen och se - i samma färg som tomaterna på bilden, där har man lite diskret adderat in ordet "chili"

Förbannade amatörer, om någon vill ha chili i sina tomater kan man väl för h-e hacka i lite eller använda färdigtorkad. Tänk att det ska duttas och adderas och läggas till och mixas med precis allting. Klantskallar!!

fredag 7 december 2012

Fredag

glögg, och bakar pepparkaksrulltårta med citronkräm som muta till kattvakten.

Imorgon - tja, finns väl alltid lite snö att skotta. Eller också åker jag in till sta'n och tittar på julskyltningen. Och kanske tar en liten drink på Himlen därtill....

söndag 2 december 2012

Safari

med kameran fick det bli på förmiddagen, en ort sedan innan det var dags för Adventskonsert i Blå Hallen i Stadshuset.

Fel dag att gå på konsert. Väl lämpad för termos och Björnöreservatet. Men inte visste man det i november
 Mycket snö har det kommit
 Det sitter en fet koltrast i buskarna bakom snövallen,,,,,
 Whooops - behöver tydligen kolla white balance inställningen på kameran. Men å andra sidan blir det lite mystisk stämning
 Lyckliga barn åker pulka utför, lydiga pappor släpar pulkor tillbaka uppför backen
 Det har varit fuktigt i början på veckan, dvs hällregn, och när snön sedan kom var det blötsnö första dygnet. Så nu när det blivit kallt, så har det bildas vackra iskristaller på alla buskar och träd
 Via Dolorosa?? Nä, men häcken bakom kryddlandet
 Undrar vad det här är för körsbärsträd, inte ens fåglaran vill äta från det, trots kylan
 Och vad hittar man när man kommer hem?? Jo, någon som definitivt inte har planer på att bli utekatt. Det räcker med att sovrumsfönstret står på glänt och det fläktar lite lagom över sängen...

Sällar mig till mängden

Ser på Facebook att man förväntas lägga ut bilder på sin adventspyntning. Så jag sällar mig till mängden


Plus lite annat förstås

Finaste adventspyntet har Inkan och Ligan här i blogglistan bredvid. Utan Inkans insats att ta hand om en gravid, utkastad, katthona, hade hon fått föda utomhus den här veckan i snöstormen (om hon ens överlevt så långt) och både hon och kattungarna hade gått ett bittert öde till mötes i kylan.

lördag 1 december 2012

Ur led är tiden

Dessa bilder är snapshots, tagna inom någon minut.
 
 
Först ut är köksklockan
Väckarklockan står samtidigt på 17,04. Det är därför jag aldrig kan somna om när jag vaknar vid fyratiden, jag måste börja räkna vad klockan egentligen är
 Farfarsfars klocka är största bekymret. Den har alltid gått en halvtimme för fort. Sedan jag ställde om den till vintertid går den konstant mer än en halvtimme efter. Helt tydligt har jag inte den rätta touchen, vad gäller familjen Holms museiföremål. Legenden säger nämligen att denna kom hem med Ralfs farfarsfar från Tyskland. Det du Jeppe, det gör dig till sjätte generationsägare.....
 Den här har stannat sedan tio år tillbaka, fast Ralf vägrade kasta den. Jesper, den kommer från Gärdet, där den plymförsedda hålldamen i din fotobok bodde. Man kan köpa nytt urverk på Claes Ohlsson.....

Förutom den sistnämnda klockan som är stillastående - man kanske skulle försöka göra något åt de andra tre.............

Vad klockan egentligen var när jag tog bilderna?? 16.35!!