fredag 14 januari 2011

Har min man gjort idag

- ryggmärgsprov.Ingår i spårnigen av hans yrselfanfall varje gång han reser sig. Bilden följer inte med från Wikipedia, så skippa snacket om rödbrun vätska.


En patient genomgår en lumbalpunktion. Det rödbruna runtom är desinfektionsmedel.Lumbalpunktion är ett prov som tas i ryggmärgsvätskan som cirkulerar i hjärnan och ryggmärgskanalen. Detta kan vara till hjälp för att diagnostisera ett flertal sjukdomar i nervsystemet. Det kan gälla exempelvis infektioner, sjukdomar som MS och vissa typer av hjärnblödning. Även i diagnostiken av demenssjukdomar så har lumbalpunktionen fått en viktig betydelse.

Provet går till så att en läkare för in en smal nål mellan två ryggkotor i ländryggen, ibland efter lokalbedövning, och tappar ut en liten mängd ryggmärgsvätska. Genom att sticka i ländryggen kan man sticka in i det vätskeförande utrymmet innanför hjärn- och ryggmärgshinnorna utan att riskera skador på ryggmärgen som slutar i höjd med de översta ländkotorna. På grund av förlusten av ryggmärgsvätska kan en del av patienterna (15-20%) drabbas av huvudvärk, som oftast är lindrig och snabbt övergående.

Gillar snacket om demenssjukdomar. Visserligen är han osedvanligt seg just nu- men tack, jag behöver inte mer just nu. Cancer räcker!

Fast det kanske bara är normalt manligt - vadå, sa du något som inte gällde flygplan och/eller andra världskriget...................??????????????????????????????

1 kommentar: