söndag 6 februari 2011

Operation imorgon

Ralf har legat med strikt bevakning hela helgen, men operation är bestämd till måndag. Hade han blivit sämre i helgen hade det blivit en akutoperation.

Tumören orsakar ett tarmvred och tarmen får ingen näring, utan dör runt tumören. Men samtidigt vill man få svar på alla cellprover, magnetröntgen och datortomorgrafier så att man innan operationen kan bestämma hur och hur mycket man ska skära och ta bort. Har man inte de svaren och han opereras akut, så får man bara skära sig in och leta sig fram och det blir betydligt jobbigare.

Narkosläkaren var och hälsade på igår när jag var där, en dam som har ett antal års erfarenhet i jobbet och inte hetsade upp sig särskilt över blodtrycksmediciner, diabetes eller hans storlek - man brukar få svårt med intubationen. Kirurgen kommer i förmiddag och ritar upp och känner och pratar igenom lite. Och innan operationen får han en epidural satt, som sitter kvar ett tag framöver.

Visst är det skönt att vi äntligen kommer ett steg framåt och tumören och blockeringen försvinner. Men hans allmäntillstånd är allt annat än lysande, han har högt blodtryck, diabetes, genomgår en cellgiftsbehandling för lymfom, har inte ätit på över en vecka, får näringersättningsdropp och nu också extra kalium, för hans eget kaliumförråd är starkt nersatt - vilket påverkar hjärtat - och har en aktiv bältros sedan 2001. Och ska sövas och genomgå en stor operation

Så imorgon blir en spännande dag - vad skönt att man har ett jobb att borra ner huvudet i. Eller åtminstone gå till, för hur mycket jag får gjort imorgon, det kan ju diskuteras....................

1 kommentar:

  1. Wow
    Jag håller alla tassar och tår jag kan för er idag.
    Kram

    SvaraRadera